Terug

Altijd zeer voordelig geprijsd! Gratis verzenden in NL vanaf €50

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Moeren (77)

Filters

Moeren nodig? Bestel ze bij bouworder.nl!

Tijdens het klussen komt het vaak voor dat er gebruikt wordt gemaakt van een moer en wellicht wel meerdere moeren. Ook wanneer je zelf niet zo van het klussen bent heb je vast wel eens van het woord moer of moeren gehoord. Hieronder kan je alles lezen over wat een moer is, hoe je deze kan gebruiken en waarvoor je de moeren kan gebruiken.

Wat is een moer?

Een moer is een ring wat gemaakt is van hout, metaal of kunststof. De meeste mensen kennen de metalen moeren. Vaak bestaat een moer uit zeshoeken en soms heeft een moer een vierkante omtrek. De moer heeft aan de binnenkant een schroefdraad zitten, zodat deze in combinatie met een bout gebruikt kan worden. De bout bevat namelijk ook een schroefdraad en de moer en de bout samen kunnen voorwerpen met elkaar verbinden.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bestaat een moer meestal uit zes hoeken. Dit zorgt er dan ook voor dat ze makkelijk met een sleutel aangedraaid kunnen worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, want er zijn ook moeren met een vierkante omtrek, moeren met een gekartelde buitenrand en een moer met vleugels.

De verschillende soorten moeren

Zoals er eigenlijk van allerlei soorten bevestigingsmaterialen weer verschillende soorten zijn, is dat van de categorie moeren eigenlijk ook zo. Er zijn namelijk niet alleen maar moeren met zes hoeken die zijn gemaakt van metaal. Er zijn erg veel soorten en deze kunnen weer gebruikt worden voor de verschillende toepassingen. Hieronder lees je over de verschillende soorten moeren en waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Zeskantmoeren: De naam van de moer zegt het eigenlijk al en dat is dat deze moer zes kanten heeft. Deze moer wordt dan ook eigenlijk voor erg veel verschillende soorten toepassingen gebruikt. Bij deze moer is het van belang dat niet alleen de diameter klopt, maar ook het schroefdraad van de moer moet goed zijn. Deze moer wordt dan ook meestal gebruikt met een zeskantbout of een slotbout. Je kan deze moer makkelijk aandraaien met een passende steeksleutel of ringsleutel.

Borgmoeren: Wanneer je toch voor meer zekerheid wilt gaan en er voor wilt zorgt dat het niet los kan trillen, kan je het beste kiezen voor een borgmoer. Deze hebben namelijk een extra kunststof ring die ervoor zorgt dat de moer niet los kan trillen. Verder heeft deze moer ook zes kanten net zoals de zeskantenmoeren.

Vleugelmoer: Wanneer je materialen aan elkaar wilt bevestigen, maar je wilt de mogelijkheid hebben om dit weer makkelijk los te draaien, kan je er het beste voor kiezen om een vleugelmoer te gebruiken. De naam van de moer zegt het eigenlijk al, en dat is dat er vleugels aan de moer vast zitten. Je kan deze moer dan ook makkelijk met de hand vast- en losdraaien.

Dopmoeren: Er zijn natuurlijk ook moeren die ervoor zorgen dat de afwerking wat mooier is. Een dopmoer zorgt bijvoorbeeld voor een gladde afwerking en dat houdt ook in dat de gladde afwerking het direct veilig maakt.

Inslagmoer: Wanneer je een houtverbinding in zacht materiaal wilt maken, is de inslagmoer een erg goede keuze. Deze moer wordt namelijk gemonteerd met een hamer. Inslagmoeren zin ook nog eens verzinkt en dus erg goed bestand tegen vocht.

Oogmoer: Wanneer er zware materialen omhoog getrokken moeten worden, wordt er vaak gebruik gemaakt van een oogmoer. Ook worden oogmoeren gebruikt bij het bevestigen van stevige kabels en dit vaak in combinatie met een draadeind of keilbout.

Koppelmoer: Wanneer twee losse stukken draadeind aan elkaar verbonden moeten worden kan dit makkelijk gedaan worden met een koppelmoer. Deze moer is dan vaak ook een stuk langer, wat ervoor zorgt dat twee losse draadeinden met elkaar verbonden kunnen worden.

Hoe bevestig ik een moer?

Wanneer je een moer wilt bevestigen heb je natuurlijk een bout nodig. Een moer zorgt er namelijk voor dat de twee materialen waar de bout doorheen zit, blijven zitten. Bouten en moeren zijn er dan ook in veel soorten en maten. Wanneer je een stevige bout-moerverbinding wilt gaan maken, is het belangrijk om te kiezen voor een moer die hetzelfde schroefdraad en dikte heeft als de bout.

 Het bevestigen van een bout en moer is eigenlijk vrij simpel. Hieronder vind je een uitleg van hoe je het beste een bout kan bevestigen.

Stap 1: Je boort een gat door beide materialen die je met elkaar wilt verbinden. Dit is namelijk zo omdat de bout hier helemaal doorheen gehaald moet worden.

Stap 2: Vervolgens neem je de bout die door beide gaten heen past, zodat beide materialen met elkaar verbonden kunnen worden.

Stap 3: Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er moeren die ervoor zorgen dat het lostrillen niet meer mogelijk is. Hier is ook een andere oplossing voor en dat is dat je gebruik kan maken van een veerring. Wanneer je dus niet voor een borgmoer hebt gekozen, kan je ervoor kiezen om een veerring te plaatsen.

Stap 4: Vervolgens kan je de bout aandraaien met een bijpassende schroevendraaier en/of de moer aan draaien met een steek- of ringsleutel die om de moer heen past.

Wanneer je de stappen op de juiste manier volgt, weet je zeker dat je een stevige verbinding hebt gemaakt tussen de materialen. Gebruik maken van bouten en moeren is eigenlijk een erg makkelijk manier die ervoor zorgt dat je een erg stevige verbinding hebt.

Groot assortiment aan moeren bij bouworder.nl

Bij bouworder is een groot assortiment aan moeren te vinden. Je vindt hier voor eigenlijk elke klus wel de geschikte bout en moer. Deze bevestigingsmaterialen zorgen er in ieder geval voor dat de materialen goed aan elkaar verbonden zijn en je hier niet meer naar om hoeft te kijken.

Wanneer je een aantal dingen toch niet helemaal zeker weet en je twijfelt tussen de verschillende materialen, kan je altijd één van de medewerkers vragen. Zij helpen je namelijk graag met het vinden van de juiste bevestigingsmaterialen, zodat je direct aan de slag kan. Op deze manier kom je dan ook niet meer voor verrassingen te staan en weet je zeker dat je de juiste materialen in huis

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »