Terug

SITE IN ONDERHOUD, BESTELLEN TIJDELIJK NIET MOGELIJK!

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Bouten RVS (259)

Filters

Koop verschillende bouten en moeren bij bouworder.nl

Ben je op zoek naar goede bouten en moeren? Dan kan je bij bouworder.nl verschillende soorten bouten en moeren vinden. Je kan ze gemakkelijk online bestellen bij bouworder.nl en je weet zeker dat je goede kwaliteit in huis krijgt. Benieuwd waarom bouten en moeren handig zijn? Je leest het hier!

Wat zijn bouten en moeren?

Bouten en moeren worden vaak gebruikt in combinatie met elkaar en wanneer deze twee met elkaar gebruikt worden, kunnen verschillende materialen aan elkaar bevestigd worden.

Bouten

Een bout is eigenlijk niks anders dan een ronde staaf wat van metaal is gemaakt, waar schroefdraad opzit. Aan het einde van een bout zit een kop. Je zou denken dat een bout en een schroef veel dingen gemeen hebben en dat is natuurlijk ook zo. Maar het verschil tussen een bout en een schroef is, dat de bout aan de buitenkant erin gedraaid moet worden, door de zes vlakke kanten die de kop heeft. Maar er zijn ook bouten met een andere kopsoort en deze kunnen door middel van een moer worden aangedraaid. Bij een schroef is dit anders, hier zit namelijk een kruis of een streep in de kop van de schroef en kan daar worden aangedraaid.

Moeren

Een moer wordt altijd gebruikt met een bout. Dit is namelijk een metalen, maar kan ook een houten of kunststof ring zijn. De ring heeft vaak een zeshoekige of vierkante omtrek en aan de binnenkant zit een schroefdraad. Deze kan dus op een bout worden gedraaid en op deze manier kan je materialen met elkaar verbinden. Doordat de moer zeshoekig is, kan deze erg goed worden vastgedraaid.

Verschillende soorten bouten

Zoals er heel veel verschillende soorten schroeven zijn, zijn er ook heel veel verschillende soorten bouten. Hieronder lees je wat meer informatie over de verschillende soorten bouten die je mogelijk tegen kan komen.

Gewone bouten

Wanneer we praten over de gewone bouten, hebben we het over de bouten die een zeshoekige kop hebben. Deze bouten komen namelijk het meest voor.

Tapeinden

Een tapeind is een bout die helemaal rond is, maar aan beide kanten een schroefdraad heeft. De ene kant van de tapeind kan je draaien in een machinedeel en aan het andere einde kan je moer schroeven.

Tapbouten

Wanneer we het hebben over tapbouten praten we over bouten met een vierkante of een zeskantige kop, met een schroefdraad over de hele boutsteel. Deze bouten zal je vaak zien bij gietijzeren en lichtmetalen machinedelen.

Slotbouten

De slotbouten worden vaak gebruikt om hout en metaal te bevestigen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld bij hang- en sluitwerk. De naam slotbouten komt voort uit dat een slotbout onder de gebolde kop een vierkant dele heeft, wat zich vast kan zetten in het hout.

Ploegbouten

Ploegbouten kan je herkennen aan de verzonken kop. De kop valt vaak weg in het rister of de ploegschaar, waardoor het oppervlak vlak is.

Inbusbouten

De inbusbouten zijn bouten met een inwendige zeskant. Dit houdt in dat je ze vast kan draaien met een inbussleutel en los kan draaien met een inbussleutel. Deze bouten zijn bijvoorbeeld erg handig om te gebruiken, wanneer je ergens niet bij kan met een steek- of ringsleutel.

Keilbouten

Wanneer je zware voorwerpen aan de muur wilt vastmaken, zijn de keilbouten erg geschikt.

Zelfdraadsnijdende bouten

 De zelfdraadsnijdende bouten worden gebruikt in materialen die niet al te hard zijn. Hierin bestaan verschillende soorten en dit houdt in dat ze dus verschillende vormen hebben en een ander soort schroefdaad.

Hoe gebruik je bouten en moeren?

Wanneer je materialen aan elkaar wilt bevestigen met bouten en moeren, moet dat prima lukken. Maar hoe maak je nou eigenlijk gebruik van bouten en moeren?

Wanneer de bouten en moeren aangedraaid moeten worden, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van ring-, steek- of inbussleutels. Maar ze kunnen ook vastgezet worden doormiddel van een dopsleutelset of hand- of luchtbediend. Wanneer een bout juist met de juiste kracht aangedraaid moet worden, wordt hier vaak een momentsleutel voor gebruikt.

Hoe krijg je oude bouten en moeren los?

Wanneer de bouten en moeren aan vervanging toe zijn en je hier dus nieuwe in wilt plaatsen, moeten de oude bouten en moeren er natuurlijk eerst uit. Maar dit kan soms nog wel eens lastig gaan, omdat ze erg vastzitten. Hier zijn een aantal trucjes voor om ervoor te zorgen, dat je de bouten en moeren er toch makkelijk uitkrijgt.

Als eerst kan je proberen de bout goed te laten schrikken, door er zachtjes met de hamer op te slaan. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de bout niet kapot maakt, zodat je er straks helemaal niks meer mee kan.

Wanneer dit niet helpt, kan je altijd proberen er wat smeermiddel of WD40 op te smeren. Wanneer je dit even laat intrekken, zal je merken dat je de bout of moer een stuk makkelijker los kan draaien.

Koop je bouten en moeren bij bouworder.nl

Je kan bij bouworder.nl makkelijk je bouten en moeren bestellen en dan ben je er zeker van dat je goede kwaliteit in huis krijgt. Het is vooral erg makkelijk omdat je de bouten en moeren online kan bestellen en je op deze manier niet eens naar een bouwmarkt hoeft.

De bouten en moeren zullen ook snel bij je geleverd worden, want wanneer je op werkdagen voor 15:00 besteld, heb je ze zelfs al de volgende dag in huis. Zo kan je direct beginnen met klussen en hoef je niet lang te wachten op je producten.

 

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »