Terug

Altijd zeer voordelig geprijsd! Gratis verzenden in NL vanaf €50

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Waarvoor gebruik je bouten en moeren en hoe gebruik je ze?

Waarvoor gebruik je bouten en moeren en hoe gebruik je ze?

Waarvoor gebruik je bouten en moeren en hoe gebruik je ze?

Waarvoor gebruik je bouten en moeren en hoe gebruik je ze?

Je hebt er vast wel een paar keer van gehoord en wellicht heb je ze al wel eens gebruikten. Bouten en/of moeren. Maar wat zijn bouten en moeren nou precies en voor welke klussen kan je deze bevestigingsmiddelen het beste gebruiken? En waarom moet je kiezen voor bouten en moeren niet voor schroeven? Je kan hieronder alles lezen over bouten en moeren en waar je ze het beste kan toepassen.

Wat zijn bouten en moeren?

Een bout is een ronde staaf van metaal waar schroefdraad op is aangebracht en de bout is aan het einde voorzien van een kop. Vaak wordt er gedacht dat het verschil tussen een schroef en een bout in het schroefdraad zit, maar dit is niet waar. Het verschil tussen een bout en schroef is bij de kop. De kop van een bout heeft namelijk zeskanten en heeft geen uitsparing in de kop zitten. Wanneer er wel een uitsparing in de kop zit weet je dat we het hebben over een schroef.

Een moer is een metalen ring, maar kan ook van hout of kunststof zijn. De ring heeft meestal zeshoeken of heeft een vierkante omtrek. De ring is voorzien van schroefdraad aan binnenkant en daardoor kan een moer verbonden worden met een bout.

Waarvoor kan je bouten en moeren gebruiken?

Er zijn erg veel verschillende soorten bouten en dit zorgt er dus voor dat bouten voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Wanneer je bouten en moeren wilt gaan gebruiken, is het natuurlijk belangrijk dat je van tevoren weet welke boute je nodig hebt. Je wilt natuurlijk wel dat de bouten goed hun werk kunnen doen. Hieronder lees je over de verschillende bouten en waar je ze voor kunt gebruiken.

De houtdraadbout

De houtdraadbout is geschikt voor hout. Het schroefdraad van de houtdraadbout is dan ook gelijk aan dat van een schroef en daardoor is deze bout dus erg geschikt voor hout.

De slotbout

De slotbout heeft een kop die glad en rond is en daaronder vind je een vierkant gedeelte. Bij deze bout is een moer nodig omdat het niet mogelijk is om de kop aan te draaien.

De zeskantbout

De zeskantbout is een bout die veel voorkomt en beschikt dan ook over zes kanten op de kop. Deze bout wordt gebruikt met een moer en kan makkelijk aangedraaid worden.

De zeskanttapbout

De zeskanttapbout is eigenlijk hetzelfde als de zeskantbout, maar de zeskanttapbout heeft een anders schroefdraad. De zeskantbout heeft namelijk maar tot de helft schroefdraad en de zeskanttapbout is helemaal voorzien van schroefdraad.

Hoe draai je een bout en een moer aan?

Wanneer je bouten en moeren moet draaien worden er vaak ring-, steek- of inbussleutels gebruikt. Het wordt ook wel eens gedaan met een dopsleutelset.

Wanneer je een bout gaat plaatsen is het wel handig dat je van tevoren weet hoe je deze moet plaatsen. Hieronder lees je stap voor stap hoe je gebruik moet maken van bouten en moeren en hoe je deze bevestigd.

Stap 1: De eerste stap is dat je in de materialen een gat boort. In beide materialen moet het gat helemaal doorgeboord zijn zodat de bout er straks doorheen kan. Het is dan ook de bedoeling dat een stukje van de bout aan de andere kant van het laatste materiaal uitkomt.

Stap 2: Wanneer je gaten hebt geboord in beide materialen kan je een passende boor er doorheen halen. Het is dus de bedoeling dat de bout door beide materialen heen gaat.

Stap 3: Vervolgens plaats je een veerring aan de moerzijde. Wanneer je gebruikt maakt van een veerring voorkom je dat de bout-moer verbinding lostrilt.

Stap 4: Wanneer je dit hebt gedaan ga je op zoek naar een passende sleutel die op de kop van de bout past of misschien wel een schroevendraaier.

Stap 5: Vervolgens kan er op de bout een passende moer gedraaid worden. Draai deze een stukje aan en vervolgens kan je deze met een steek- of ringsleutel aandraaien. Wanneer je dit dot kan je de kop van de bout fixeren.

Veel verschillende soorten bouten en moeren

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er erg veel verschillende bouten en moeren. Dit betekent dat er voor veel verschillende klussen bouten en moeren beschikbaar zijn. Maar dit maakt het natuurlijk niet makkelijker om bouten en moeren online te bestellen. Gelukkig is er bij bouworder ook een groot assortiment aan bouten en moeren en kunnen zij jou precies vertellen welke je nodig hebt. Wanneer je er dus niet helemaal zeker van bent kan je altijd één van de medewerkers vragen om je te helpen.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »