Terug

Altijd zeer voordelig geprijsd! Gratis verzenden in NL vanaf €50

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Hoe kan ik vastgeroeste schroeven losmaken?

  • Tuesday 14 / 01 / 2020 0
Hoe kan ik vastgeroeste schroeven losmaken?

Hoe kan ik vastgeroeste schroeven losmaken?

Vind handige blogs en tips op bouworder.nl⚒

Hoe kan ik vastgeroeste schroeven losmaken?

Wanneer je gaat klussen en je gebruikt de verkeerde schroeven en ze zijn ook nog eens voor buiten, kan het zo zijn dat de schroeven gaan roesten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat schroeven zijn gaan roesten ondanks dat het RVS schroeven zijn. Deze schroeven zijn erg lastig te verwijderen en daarom lees je hieronder hoe je deze het beste kan verwijderen.

Hoe komt het dat schroeven gaan roesten?

Roest is één van de meest bekende vormen van corrosie. Dit betekent dan ook dat het vaak voorkomt dat roest corrosie wordt genoemd, maar er is dus nog een andere vorm en dus niet alleen roest is corrosie. Het is namelijk zo dat corrosie de aantasting van diverse metalen door oxidatie is en roest is corrosie van ijzer.

Roest ontstaat doordat ijzer en/of metaal weer terugkeert naar zijn oude staat en dat is ijzeroxide. Wanneer ijzer en/of metaal wordt blootgesteld aan water en/of zuurstof wil het materiaal graag terugvallen naar zijn ode staat. De reactie die hier ontstaat noemen we oxidatiereactie.

Vastgeroeste schroeven verwijderen

Wanneer je een vastgeroeste schroef wilt verwijderen uit materiaal kan je daar nog wel eens druk mee bezig zijn. Een vastgeroeste schroef kan namelijk snel afbreken en kan dus lastig verwijderd worden. Het is daarom wel handig om gebruik te maken van een aantal handige tips, zodat je de vastgeroeste schroeven zonder problemen kan verwijderen.

De eerste manier die misschien wel het makkelijks is, is om de schroef te laten schrikken. Je kan dit heel gemakkelijk doen met een hamer. De bedoeling bij het laten schrikken van de schroef is om met een hamer een zorgvuldige tik erop te geven. Het is hierbij wel belangrijk dat je niks beschadigd.

Wanneer het niet lukt om de schroef te laten schrikken is er ook nog een andere manier. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de schroef te verwijderen met WD-40 kruipolie. Je spuit hiervan wat op de schroef en laat dit goed intrekken en je probeert het nog een keer met de hamer. Wanneer de schroef erg veel roest heeft, is het belangrijk om de WD-40 een aantal keer erop te spuiten.

Wanneer het niet helpt om de schroef te laten schrikken en de WD-40 ook niet heeft geholpen kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een linkse tap. Dit kan vooral goed van pas komen wanneer de schroef is afgebroken.

Last van vastgeroeste bouten?

Wanneer je vastgeroeste schroeven hebt kan het een hele klus zijn om deze te verwijderen, maar wanneer je last hebt van vastgeroeste bouten kan het ook nog wel eens erg vervelend worden om deze te verwijderen. Hieronder lees je daarom een aantal tips die je kunnen helpen bij het verwijderen van vastgeroeste bouten.

Allereerst wanneer je een vastgeroeste bout wilt verwijderen is het belangrijk dat je de juiste steeksleutel gebruikt. Het gebeurt namelijk vaak dat er geen geschikte steeksleutel gebruikt wordt. De maten moeten dus met elkaar overeenkomen.

Wanneer je de bout niet los kan draaien met de juiste steeksleutel kan je ook gebruik maken van de manier die je bij schroeven gebruikt en dat is de bout laten schrikken. Je tikt er dus even met een hamer voorzichtig op.

Wanneer het met voorzichtig tikken op de bout niet lukt, kan je gebruik maken van een kruipolie of smeermiddel. Je spuit of smeert eerst het middel op de bout en laat het even intrekken. Vervolgens wanneer alles is ingetrokken kan je proberen om de bout los te draaien. Wanneer dit niet lukt en de bout heeft erg veel roest moet het smeermiddel of de kruipolie vaker worden opgespoten.

Voorkomen dat schroeven gaan roesten

Wanneer bezig bent met klussen en het is voor buiten is het natuurlijk belangrijk dat je materialen tegen de verschillende weersomstandigheden kunnen. Het is niet alleen belangrijk dat je materiaal daar tegen kan, maar ook je bevestigingsmiddelen moet hier tegen kunnen. Wanneer je dus gebruik maakt van schroeven en/of bouten is het belangrijk dat je kiest voor geschikte schroeven en/of bouten voor buiten. Wanneer je daarvoor kiest weet je in ieder geval zeker dat je ze niet zo snel hoeft te vervangen en er langer van kan gaan genieten dan normale schroeven.

Wanneer je dus aan het klussen bent voor buiten is het belangrijk om gebruik te maken van RVS schroeven. RVS schroeven bestaan voor minimaal 11 tot 12% uit chroom en maximaal 1,2% uit koolstof. Wanneer je gebruik gaat maken van RVS schroeven is het wel belangrijk dat je goed kijkt welke RVS schroeven je koopt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat alle schroeven niet gaan roesten. Er zijn verschillende gradaties en dat betekent dat A2 wel de kans krijgt om te gaan roesten maar A4 bijvoorbeeld erg goed tegen de verschillende weersomstandigheden kan.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »