Terug

SITE IN ONDERHOUD, BESTELLEN TIJDELIJK NIET MOGELIJK!

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Welke plug hoort in welke muur??

Welke plug hoort in welke muur??

Welke plug hoort in welke muur?

Welke plug hoort in welke muur?

 

Wanneer je aan het klussen bent en je wilt graag een schroef of een bout in de muur bevestigen, heb je hiervoor vaak een plug nodig. Maar weet jij waarom er een plug in moet en welke soort plug je moet kiezen? In dit blog lees je alles over pluggen en welke plug jij het beste kan kiezen voor je klus!

 

Wat is een plug?

Een plug is eigenlijk niks anders dan een hulpmiddel. Een plug zorgt er namelijk voor dat je dingen aan elkaar kan bevestigen, aan een niet elastisch materiaal. Wanneer je gebruik maakt van een plug, wordt er eerst een gat geboord in de muur. De plug wordt namelijk in een precies passend gat aangebracht.

 

Er wordt gekozen voor een plug omdat het vaak lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Doordat er een groot gat geboord wordt, waar de plug precies in past, kan de schroef er een stuk makkelijker ingedraaid worden. Wanneer de schroef in de plug wordt gedraaid, neemt de diameter van de plug toe en daardoor klemt de plug zich vast in het gat.

 

Welke plug voor welke muur?

Wanneer je dus te maken hebt met niet-elastische materialen en hier moet een schroef ingedraaid worden, is het gebruik van een plug erg makkelijk. Maar er zijn natuurlijk erg veel verschillende soorten materialen en ook erg veel verschillende soorten pluggen. Voor elk soort materiaal is er wel een ander soort plug. Maar welke pluggen zijn er eigenlijk allemaal? Je leest hieronder alles over de verschillende soorten pluggen en voor welk materiaal deze pluggen geschikt zijn.

 

Welke plug gebruik ik voor een holle wand?

Wanneer je te maken hebt met een holle wand is het belangrijk dat de plug goed vastgeklemd is. Zoals je hierboven kon lezen, klemt de plug zich aan wanneer de schroef wordt aangedraaid. Onderstaande pluggen kunnen erg goed worden gebruikt voor een holle wand.

 

Hollewandplug: Zoals de naam van de plug al zegt, is deze plug echt alleen geschikt voor holle wanden. Aan de plug zit een soort van schaargedeelte en deze klapt uit achter de wand en zorgt ervoor dat de plug op de goede plek zit. Doordat de schroef erin wordt gedraaid, klemt de plug zich vast.

 

Gipsplaatplug: Ook deze plug is erg geschikt voor holle wanden. De plug is kort en zorgt ervoor dat die zich vast trekt in de gipsplaat.

 

Tuimelpluggen: Wanneer we het hebben over tuimelpluggen, kunnen deze alleen gebruikt worden in holle wanden. Het is een metalen plug, die met de lange draadstangen grote wanddiktes kan overbruggen. De pluggen zijn erg geschikt om lampen en rails mee te bevestigen.

 

 

Welke plug gebruik ik voor een stenen of betonnen muur?
Wat natuurlijk ook erg vaak voorkomt is een betonnen of een stenen muur. Dit materiaal is totaal niet elastisch en is ook nog eens erg hard. Het is dus belangrijk om de juiste plug te kiezen, zodat deze zich goed vast kan klemmen en je zeker weet dat alles goed blijft hangen.

 

Nylon plug: Deze plug heeft eigenlijk twee namen, namelijk: nylon plug en S-plug. Dit is dan ook direct de meest gebruikte plug voor massieve bouwmaterialen. Er zitten namelijk weerhaken aan de plug, die ervoor zorgen dat de plug zich vastklemt en niet meedraait, bij het indraaien van een schroef. Ook heeft de plug erg diepe tanden, wat ervoor zorgt dat de plug zich goed vastzet in massieve bouwstoffen.

 

Universele plug: De naam van deze plug zegt het eigenlijk al en dat is dat deze plug geschikt is voor veel verschillende bouwstoffen. De plug is namelijk te gebruiken in stenen en betonnen muren, maar is ook erg geschikt om te gebruiken in holle bouwstoffen.

 

Alligator plug: Wanneer er een ventilator of trapleuning bevestigd moet worden, is de alligator plug erg geschikt. De plug heeft namelijk een erg goede spreiding en dit zorgt ervoor dat de plug een goede uittrekwaarde heeft.

 

Messing plug: Het komt natuurlijk vaak voor dat er TV wandsteunen opgehangen moet worden en dan is de messing plug erg geschikt. Deze is namelijk te gebruiken voor montage met bouwen in massieve materialen.

 

Chemisch anker: Wanneer je last hebt van een brokkelige betonnen muur of stenen muur, kan je kiezen voor de plug. Wanneer je hierbij kiest voor een gewone plug, zul je merken dat de plug snel los gaat zitten en bij deze is dat niet het geval.

 

Veel verschillende soorten pluggen

Uiteraard zijn er nog veel meer pluggen, die geschikt zijn voor de verschillende soorten muren. Zo kunnen de S-pluggen ook ideaal gebruikt worden voor hout en spaanhout. Het is daarom altijd belangrijk dat je goed kijkt voor welk materiaal de plug geschikt is, zodat je zeker weet dat alles goed bevestigd kan worden.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »