Terug

Altijd zeer voordelig geprijsd! Gratis verzenden in NL vanaf €50

  • Heel voordelig geprijsd !!
  • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

Hamers (10)

Filters

Hamers: waar gebruik je ze voor en welke zijn er allemaal?

Een hamer is toch wel één van de belangrijkste gereedschappen en eigenlijk iedereen heeft wel een hamer in huis. Een hamer kan namelijk bij elke klus wel van pas komen en daarom is het zeker handig dat je deze in huis hebt liggen. Maar welke soorten hamers zijn er eigenlijk allemaal en waarvoor kan je hamer allemaal gebruiken?

 

Waar gebruik je een hamer voor?

Wanneer je graag wilt weten waar je een hamer voor gebruikt, is het handig dat je weet over welke hamer je het hebt. Er zijn namelijk ontzettend veel hamers en deze hebben allemaal een verschillende functie. Het is dus belangrijk om van tevoren te kijken welke hamer je hebt en waar deze dus voor is. Hieronder lees je van alles over de verschillende hamers en voor welke klussen je deze het beste kan gebruiken.

 

Waar komt de hamer vandaan?

Een hamer is eigenlijk al een ontzettend oud gereedschap en daarom is het wel bijzonder om te weten waar de hamer vandaan komt en waar dit eerder voor werd gebruikt. De allereerste hamers werden ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden gebruikt. Toen waren de hamers gewoon stukken hout, stenen en botten. Uiteindelijk werden de stenen bevestigd aan stokken door middel van leren riemen of pezen. Wanneer we het hebben over hamers waarvan de stok door het midden gaat is later gebruikt.

Maar doordat deze hamers veel werden gebruikt kwamen er al snel verschillende soorten hamers in alle mogelijke vormen en groottes.

 

De standaard hamer of bankhamer

Vaak wanneer we aan een hamer denken, denken we vaak aan de standaard hamer ook wel de bank hamer genoemd. Dit is namelijk een hamer met een ijzeren kop en meestal is de steel van de hamer van hout gemaakt. Deze hamer is er in verschillende maten en zijn er ook in verschillende gewichten. De bankhamer is vooral geschikt voor het inslaan van spijkers. Wanneer je bijvoorbeeld een kleine spijker ergens in wilt slaan, is het belangrijk dat je gebruik maakt van de kleine bankhamer. Wanneer je een grotere spijker in wat harder materiaal wilt slaan, kan je gebruik maken van de wat zwaardere bankhamer.

 

De klauwhamer

De klauwhamer is ook een hamer die we veel zien en eigenlijk heeft deze wel veel weg van de bankhamer. De klauwhamer heeft achterop alleen nog een platte V-groef. Met de v-groef achter op de klauwhamer kunnen de spijkers weer gemakkelijk verwijderd worden. De klauwhamer is te vinden met de verschillende handvaten. Ze zijn er namelijk niet alleen van hout, zoals de bankhamer, maar ook van aluminium en kunststof. Wanneer je een klauwhamer hebt, kan je hier vaak zwaarder werk meedoen dan wanneer je gebruik maakt van een bankhamer.

 

De voorhamer

Een ander soort hamer die ook lijkt op de bankhamer is de voorhamer. De voorhamer lijkt ontzettend veel op de bankhamer, maar toch zit er wel zeker een verschil in. De voorhamer is namelijk ideaal voor de wat zwaardere klussen. Wanneer je bijvoorbeeld beton wilt neerhalen of wat steen wilt neerhalen kan je deze voorhamer ideaal gebruiken. Maar ook wanneer je en paal in de grond moet plaatsen is deze hamer erg geschikt. De steel van de voorhamer is ook een stukje langer dan die van de bankhamer. Dit zorgt er namelijk voor dat je slag een stuk harder is. Wanneer het gewicht van de kop namelijk zwaarder is en de steel van de hamer langer, is je slag erg stevig.

 

Moker

De moker is eigenlijk een kleinere versie van de voorhamer. De moker heeft een vierkante hamerkop en deze kop weegt vaak tussen de 1 of 2 kg en heeft een korte steel van hout of metaal. Deze hamer kan dus ook prima gebruikt worden voor verschillende soorten sloopwerken.

 

Rubber hamer

Wanneer je juist aan het klussen bent en je moet juist geen dingen geen beschadigen, zoals je wel bij de moker of de voorhamer doet, kan je er het beste voor kiezen om een rubber hamer te nemen. Deze heeft namelijk een rubbere kop en zorgt ervoor dat er geen beschadigingen zijn. Wanneer je bijvoorbeeld tegels gaat leggen, wil je natuurlijk niet dat de tegels knappen door het slaan met een hamer. Je kan er daarom het beste voor kiezen om gebruik te maken van een rubber hamer. Een rubber hamer zorgt er namelijk voor dat de tegel goed in de grond wordt geslagen, maar dat de tegen niet kapot wordt geslagen. De hamer heeft vaak een houten steel en dus een rubberen kopen. De hamer wordt ook vaak gebruikt om hout aan te kloppen of haringen van de tent in de grond te slaan.

 

De houten hamer

De houten hamer is eigenlijk een hamer die we niet heel veel zien. De houten hamer is dan ook ideaal om houten onderdelen met elkaar te bevestigen. De houten hamer bestaat dus, zoals de naam van de hamer eigenlijk al zegt, helemaal uit hout.

 

De kunststof hamer

Wanneer je metaal moet bewerken, kan je er het beste voor kiezen om een kunststof hamer te namen. Door de zachte kop die aan de kunststof hamer zit wordt het metaal wat je aan het bewerken bent niet beschadigd. Dit is natuurlijk ook niet de bedoeling en daarom is deze hamer erg geschikt voor metaal. De kunststof hamer heeft een dubbele kop en aan de binnenkant is het stuk van staal. 

 

Kaphamer

Een kaphamer wordt ook wel een metselhamer of een mortelhamer genoemd. De kaphamer bestaat uit een stalen hamerkop en een steel die vaak gemaakt is van hout. De kaphamer wordt gebruikt om steen ruwweg op maat te maken.

 

De terugslagvrije hamer

De kop van de terugslagvrije hamer is gevuld met fijne staaldeeltjes en dit zorgt ervoor dat de hamer niet terugslaat. Doordat dit in de hamer zit kan er een maximale kracht geleverd worden en hoef je er niet bang voor te zijn dat de hamer terug komt. Met de terugslagvrije hamer kan je makkelijk gedoseerd en precies slaan en dit kan soms erg goed van pas komen.

Wanneer je namelijk gebruik gaat maken van een hamer waarbij je veel kracht gaat gebruiken, kan het zijn dat je onnodig dingen gaat beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met een terugslagvrije hamer zorg je er voor dat je eigenlijk bijna geen dingen kan beschadigen en dat is natuurlijk ideaal. Je kan namelijk gebruik maken van veel kracht zonder dat je bang hoeft te zijn dat je andere dingen gaat beschadigen.

 

Heel veel verschillende soorten hamers

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus ontzettend veel verschillende soorten hamers. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je van tevoren goed moet weten welke hamer jij precies nodig hebt. Wanneer je een kleine spijker in de muur gaat slaan, kan je dus prima gebruik maken van een bankhamer. Maar wanneer je het grote sloopwerk moet gaan doen, kan je er het beste voor kiezen om gebruik te maken van een voorhamer. Zo heeft elke hamer wel zijn eigenlijk voordelen en daarom moet elke hamer ook gebruikt worden bij een andere klus. Op deze manier weet je dan ook zeker dat je klus soepel gaat verlopen en je niks kapot maakt tijdens het klussen.

 

Bestel je hamers bij bouworder online

Bij bouworder kan je gemakkelijk je hamers online bestellen. Je vindt bij bouworder namelijk een ontzettend groot assortiment aan verschillende soorten hamers. Voor elke klus is er wel een geschikte hamer en je kan ze dus ook nog eens erg makkelijk online bestellen. Wanneer je toch nog een vraag hebt over een bepaalde hamer, kan je makkelijk contact opnemen met één van de medewerkers en zij helpen je dan graag met het vinden van de geschikte hamer.

 

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »