Terug

Altijd zeer voordelig geprijsd! Gratis verzenden in NL vanaf €50

 • Heel voordelig geprijsd !!
 • Gratis verzending in NL vanaf €50,-
 • 14 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!

scharnieren (50)

Filters

Heel veel verschillende soorten scharnieren vind je bij bouworder!

Ben je op zoek naar hang- en sluitwerk? En heb je hiervoor scharnieren nodig? Dan kan je deze online vinden bij bouworder. Je kan hier namelijk een groot assortiment vinden aan scharnieren. Het is belangrijk dat wanneer je scharnieren gaat kopen, je met verschillende dingen rekening houdt. Hieronder lees je alles over de verschillende scharnieren en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een scharnier?

Een scharnier is een metalen plaatje wat wordt bevestigd aan een deur, raam of luik, zodat deze kan draaien. Een scharnier bestaat vaak uit 2 ijzeren of 2 koperen bladen. De bladen zijn beide zo gevormd aan het eind, zodat ze in elkaar passen. De scharnierbladen worden met een pen of stift in elkaars verlengde gebracht en dit zorgt ervoor dat het samen een draaipunt vormt.

Verschillende soorten scharnieren

Wanneer we het hebben over scharnieren, zijn er veel verschillende soorten scharnieren. Al deze scharnieren zijn er in verschillende uitvoeringen en hebben allemaal een andere functie. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren goed kijkt, welke scharnieren je nodig hebt. Ze hebben allemaal een andere functie en je wilt natuurlijk dat je deur, raam of luik goed bevestigd is en naar behoren werkt. Er zijn niet alleen verschillende soorten, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten materialen. Wanneer je scharnieren voor buiten nodig hebt, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je ervoor kiest om een scharnier te nemen, die tegen de verschillende weersomstandigheden kan.

Uiteraard zijn de scharnieren er ook nog eens in verschillende maten en diktes. Wanneer je bijvoorbeeld iets heel zwaars moet bevestigen, is het belangrijk om een wat grotere scharnier te nemen. Wanneer je wat kleins moet ophangen en wat niet zo zwaar is, is een kleine scharnier voldoende.

De verschillende soorten scharnieren

 • Standaardscharnieren: Dit is een normale standaard scharnier die gelijke platen heeft en aan de uiteindes in elkaar overlopen. Deze worden bij elkaar gehouden door een stift of pen.
 • Kogelscharnieren: Deze scharnieren zijn geschikt voor deuren en ramen. De kogellagers worden gebruikt zodat de scharnierbledden met weinig wrijving bewegen, terwijl er wel veel gewicht op de as drukt.
 • Nylonlager scharnieren: Dit is een scharnier waarbij het aangrijppunt van de twee platen die bij elkaar komen op nylonlagers rust. Nylonlagers smeren zichzelf en daarom is deze scharnier erg geschikt voor alles wat draait of waar wrijving in zit.
 • Venelite scharnieren: Dit zijn scharnieren die vooral geschikt zijn voor ramen.
 • Paumelles: Dit is een scharnier die ideaal is voor opdekdeuren.
 • Deurveerscharnieren: Wanneer er doordraaiende deuren bevestigd moeten worden, zijn deze scharnieren erg geschikt.
 • Hengen en duimen: Wanneer we het over tuin- en poortbeslag hebben, kunnen het beste hengen en duimen gebruikt worden.
 • Pianoscharnieren: Wanneer er kleppen en deuren bevestigd moeten worden, komen deze scharnieren erg van pas. Pianoscharnieren zijn lange scharnieren.
 • Veiligheidsscharnieren: Uiteraard zijn er ook scharnieren die je helpen met het beschermen van je huis. Dit zorgt ervoor dat er niet op een makkelijke manier ingebroken kan worden.

Welke scharnieren heb je nodig?

Wanneer je een deur, raam of luik gaat bevestigen en hier scharnieren aan te pas komen, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het is namelijk van belang dat je de juiste scharnieren koopt en het allemaal naar behoren werkt, als je het bevestigd hebt.

Wanneer je een deur of raam gaat bevestigen, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen. Het is dus van belang dat je antwoord hebt op de volgende vragen:

-          Is het een stompe of opdekdeur?

-          Wat is het gewicht van het raam of van de deur?

-          Gaat het om een binnen of buitendeur?

-          Wat is de draairichting?

Wanneer je antwoord op de bovenstaande vragen hebt, is het uitzoeken van een scharnier ook stuk makkelijker. Hiermee kan je er direct rekening mee houden hoeveel scharnieren je nodig hebt, zodat de deur blijft hangen. Ook wil je dat de scharnieren lang meegaan en je ze niet al snel moet vervangen, daarom is het materiaal van de scharnieren ook erg belangrijk.

 

 

 

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »